Bekijk hier de online versie van de buurtkrant van de Nieuwe Groenmarkt.
Presentatie over de geschiedenis van de ontwikkeling van de Nieuwe Groenmarkt en Krocht op 31 januari 2024 in de Gravenzaal door Vita Teunissen van bureau Steenhuis/Meurs.
Verslag startbijeenkomst Nieuwe Groenmarkt en Krocht - 30 november 2023.
Folder - Uitnodiging
Flyer - Aankondiging
Uitslag van de enquête.
Collegebesluit (1.), Gebiedsopgave Centrum 2023-2026 (2.), Centrum Gebiedsplan (3.).
Meedenken en meewerken aan de Nieuwe Groenmarktbuurt - Een procesvoorstel
Verslag van de buurtbijeenkomst op 9 juli 2021 over de herinrichting Nieuwe Groenmarkt en Krocht en bestemming Groenmarktkerk.
Pamflet over de Groenmarktkerk en de Nieuwe Groenmarkt, 2020
Dit boekje is een pleidooi aan gemeente en kerkbestuur om zorgvuldig om te gaan met de unieke kwaliteit van deze plek in de stad. Het is ook een ‘wake up call’ aan al die Haarlemse bewoners die hun stad divers en toegankelijk voor iedereen willen houden.
De Nieuwe Groenmarkt is een straat en plein in de Binnenstad van Haarlem. De straat is een korte, maar brede straat en loopt van de Zijlstraat tot aan het Krocht. Aan de Nieuwe Groenmarkt staat de tussen 1843 en 1844 gebouwde Groenmarktkerk, een van de vier in deze straat te vinden rijksmonumenten. De Groenmarktkerk is de gebruikelijke aanduiding voor de Sint Antoniuskerk aan de Nieuwe Groenmarkt te Haarlem. Het is de op een na oudste thans nog Rooms-katholieke kerk van Haarlem. De kerk werd gebouwd in 1843 en 1844. Patroon van de kerk is de heilige Antonius van Padua. De kerk werd ontworpen door de Vlaamse architect Tieleman Franciscus Suys, die ook de Mozes en Aäronkerk (eveneens gewijd aan de heilige Antonius) in Amsterdam bouwde. De stijl is neoclassicistisch met een barokke inslag. Het toenmalige Ministerie van Erediensten stelde o.a. de eis dat deze kerk plaats moest bieden aan 2000 personen. Door deze eis is het oorspronkelijke bouwplan gewijzigd. De gevel is verbreed met kale bakstenen en de binnenzijde met een galerij zodat het gebouw uiteindelijk van een één- naar een driebeukige kerk is geworden. De tweede galerij is uiteindelijk in 1854 bijgebouwd.
[bron: Wikipedia]