Brian Brouwer

Na verschillende horecaondernemingen in Amsterdam en Amersfoort gehad te hebben, lande in 2000 in Haarlem voor de opzet van de eerste espressobar in Haarlem. In de Kruisstraat.

In 2002 ben ik er ook komen wonen. Mijn vriendin Birgit woont in de Zoetestraat en zo kwam ik te weten wat er zoal speelt rondom de Nieuwe Groenmarkt.

 

Aangezien Haarlem en omgeving en ‘dit buurtje’ in het bijzonder mij veel levensvreugd verschaft, heb ik me meteen aangemeld voor het Buurt comité.

 

Hopelijk kan ik mijn netwerk en expertise inzetten om de doelen te bereiken.

Mike en Ria Cowley

Wij zijn Mike en Ria Cowley en wonen al ruim 34 jaar op de Nieuwe Groenmarkt.

 

Vanaf 1983 tot 2013 hadden we Restaurant Ma Brown’s.

 

Het is een bijzondere kans om invloed te hebben op de ontwikkeling van onze eigen straat.

Eilis Denkers

Ik ben Eilis Denkers. In 2015 ben na omzwervingen in Parijs, Dublin en Amsterdam in Haarlem komen wonen. Niet lang nadat ik in Haarlem aankwam was er een buurtborrel in Ma Brown’s. Daar gaven Mike en Ria een warm onthaal aan de buurt.

 

Mijn werk is in Amsterdam als werkbegeleider in een naaiatelier. Het is dagbesteding en maakt onderdeel uit van de Regenboog groep.

 

Toen de straat autovrij werd, was dat een moment om te vieren. Nu ligt er een blank canvas voor de deur. In praktische zin zou ik mij willen inzetten om daar met de buurt iets moois van te maken.

Micha de Haas

In 2013 verhuisde ik - voor de liefde – naar Haarlem. Aan de Nieuw Groenmarkt 1a voegden Mirjam en ik onze gezinnen bij elkaar. Inmiddels wonen we hier met z’n tweeën, nu dat de kinderen (grotendeels…) het huis uit zijn.

 

Ik ben 56 jaar, geboren in Israël maar inmiddels meer dan de helft van mijn leven in Nederland. Ik werk als architect-stedenbouwkundige vanuit mijn architectenbureau in Amsterdam maar ook als stadsbouwmeester van Amersfoort en als ontwerpdocent aan de TU Delft.

 

Daarnaast heb ik een mediation opleiding gevolgd en geloof vurig in de potentie hiervan voor complexe ruimtelijke projecten. Zo ook de toekomst van dit bijzonder stukje binnenstad.

Michael Kolf

Sinds 1996 woon ik samen met mijn vrouw Caroline op de Nieuwe Groenmarkt Nr. 41. Inmiddels is het gezin uitgebreid met zoon Mats (21 jaar) en dochter Lana (19 jaar).

 

Ik ben 61 jaar, in 1991 afgestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam en werk sinds 1992 als zelfstandig grafisch ontwerper & webdesigner onder de naam van mijn bedrijf PICADIA – studio voor visuele communicatie (www.picadia.com). Nadat ik eerst in de Greiner (een verzamelgebouw van creatieve bedrijven) gevestigd was, kreeg ik vier jaar geleden de kans om een verdieping op ons huis te zetten; daar zit nu mijn studio in. Wonen en werken op de Nieuwe Groenmarkt; kan het mooier? 🙂

 

Binnen het Buurtcomité ben ik verantwoordelijk voor de communicatie en de website. Voor de bewoners zal ik mij inzetten om van de Nieuwe Groenmarkt een stadsoase te maken waar rust en groen de boventoon voeren.

Bernadette Meertens

Ik ben 61 jaar en naast mijn werkzaamheden in communicatie en personeelsontwikkeling al vele jaren als vrijwilliger verbonden aan de Nieuwe Groenmarkt. Ik heb gewerkt voor het caritasfonds van de Groenmarktkerk, was bestuursvoorzitter van Stem in de Stad en de laatste jaren ben ik actief binnen de Antonius Gemeenschap. Met de Nieuwe Vrienden van de Groenmarktkerk organiseer ik concerten en andere bijeenkomsten in de kerk en blijf ik ernaar streven dat dit bijzondere gebouw -na verkoop- open blijft als plek voor stilte, bezinning, ontmoeting en cultuur. Een passende inrichting van de straten rond de kerk en het versterken van de ‘samenleving’ van bewoners, werkers en gasten, zijn voor mij verbonden met dit doel.

 

Mijn bijdrage in het buurtcomité ligt op het verbinden van netwerkcontacten rond instellingen, gemeente, kerk en straat en het aandragen van inhoud voor publicaties zoals het groene boekje en de website.

Marco Mok

Ben een echte houten Haarlemmer en koos tien jaar geleden om in het centrum aan de Nieuwe Groenmarkt te gaan wonen. Ik had zelf twintig jaar een reclamebureau, eerst aan de Wilhelminastraat en vervolgens aan het Spaarne. Daarnaast ben ik ook initiatiefnemer geweest om de buurt te verenigen. Ik kwam in een buurt waar men elkaar nauwelijks kende en heb daar met de Whatsapp-groep en de buurtborrel verandering in gebracht. Velen zullen mij ook kennen van de vuilnisbakkenacties om de binnenstad schoner te krijgen. Ben enorm blij dat dat nu eindelijk is opgelost. 


Geef nu nog af en toe strategisch communicatie advies aan bedrijven en maak met mijn eigen 4x4 met daktent avontuurlijke reizen in Afrika. 


De Nieuwe Groenmarkt is een prachtige locatie die een plekje in mijn hart heeft gekregen en waar we nu als buurtbewoners en gemeente Haarlem de enorme kans hebben om er echt iets moois van te maken.

Huib Nelissen

Ik woon sinds de vroege jaren 80 met een kleine onderbreking in de Kromme Elleboogsteeg. Daar was in eerste instantie ook mijn decorwerkplaats gevestigd.

 

Ik ben begaan met het leefbaar houden van de binnenstad, en in het bijzonder met de Nieuwe Groenmarkt omdat die mij na al die jaren erg dierbaar geworden is.

 

En ik wil graag mijn praktische achtergrond inzetten om te proberen de transitie van onze buurt in goede banen te leiden.

Joris Obdam

Sinds April 2009 mag ik actief zijn als pastoraal werker op de Nieuwe Groenmarkt, de sociale boulevard van Haarlem. Eerst als Straatpastor bij Oecumenisch Diaconaal Centrum Stem in de Stad en sinds augustus 2018 als pastor en algeheel coordinator van de Antonius Gemeenschap.

 

Ik voel mij nauw verbonden met het sociale karakter van deze straat en de eenvoudige spiritualiteit van dienstbaarheid die invoelbaar is in de betrokkenheid van de vele vrijwilligers die hier actief zijn en in de Franciscaanse spiritualiteit van de Groenmarktkerk. 

 

Mijn bijdrage is met name het blijvend belichten dat juist de eeuwenoude traditie van naastenliefde deze buurt uniek maakt in de binnenstad van Haarlem.

De Nieuwe Groenmarkt is een straat en plein in de Binnenstad van Haarlem. De straat is een korte, maar brede straat en loopt van de Zijlstraat tot aan het Krocht. Aan de Nieuwe Groenmarkt staat de tussen 1843 en 1844 gebouwde Groenmarktkerk, een van de vier in deze straat te vinden rijksmonumenten. De Groenmarktkerk is de gebruikelijke aanduiding voor de Sint Antoniuskerk aan de Nieuwe Groenmarkt te Haarlem. Het is de op een na oudste thans nog Rooms-katholieke kerk van Haarlem. De kerk werd gebouwd in 1843 en 1844. Patroon van de kerk is de heilige Antonius van Padua. De kerk werd ontworpen door de Vlaamse architect Tieleman Franciscus Suys, die ook de Mozes en Aäronkerk (eveneens gewijd aan de heilige Antonius) in Amsterdam bouwde. De stijl is neoclassicistisch met een barokke inslag. Het toenmalige Ministerie van Erediensten stelde o.a. de eis dat deze kerk plaats moest bieden aan 2000 personen. Door deze eis is het oorspronkelijke bouwplan gewijzigd. De gevel is verbreed met kale bakstenen en de binnenzijde met een galerij zodat het gebouw uiteindelijk van een één- naar een driebeukige kerk is geworden. De tweede galerij is uiteindelijk in 1854 bijgebouwd.

[bron: Wikipedia]