Als je over de Nieuwe Groenmarkt wandelt, vraag je je af of en hoe wij dit soort plekken in de stad kunnen behouden, tegen de verdrukking in. Want helaas is veel van onze stadsontwikkeling financieel-economisch gedreven. Dat zorgt er te vaak voor dat een plek als deze wordt ingelijfd en toegevoegd aan het circuit van winkelstraten en horecaconcepten.
Halverwege de Nieuwe Groenmarkt staat de H. Antonius van Paduakerk, bekend als Groenmarktkerk. Elke middag is de kerk open als stiltecentrum. Iedereen is daar welkom. Rondom de kerk, achter de gevels van de Nieuwe Groenmarkt is in de afgelopen anderhalve eeuw een netwerk van gelieerde gemeenschappen en organisaties gegroeid. Zoals het diaconaal centrum Stem in de stad, dat ondersteuning biedt aan mensen in nood. Het is ook de plek van het Wereldhuis voor vluchtelingen, van het wijkcentrum Binnensteeds van welzijnsorganisatie Haarlem Effect, van de Antonius Gemeenschap, van gespreksgroepen van ex-verslaafden en van VPSG (Vrouwen Pastoraat Seksueel Geweld).
Er is een aanloopcentrum, de maaltijdvoorziening voor dak- en thuislozen, een plek voor maatschappelijk werk, een Straatpastor, een spreekuur voor ongedocumenteerden, een postadres voor daklozen en de buurtkeuken Antonius Kookt. Aan de achterzijde in de Zoetestraat staat het Kledinghuis van de Vincentiusvereniging.
Al deze functies danken hun bestaan aan een zeer betrokken groep professionals en vooral honderden vrijwilligers, uit Haarlem en omliggende gemeenten, die werken in dit rijtje van verschillende organisaties. Zij vormen een los verband van mensen dat krachtig invulling geeft aan de behoefte van samenleving en overheid aan zelforganisatie en burgerinitiatief.
Natuurlijk zijn er meer van dit soort plekken met maatschappelijke functies in onze steden. Maar bijzonder is dat deze plek genesteld is in het hart van de stad, op potentieel een van de duurste plekken. Haarlem ontkomt niet aan de toenemende druk van het marktdenken waarin gebouwen en openbare ruimte steeds meer ten dienste komen te staan van geld verdienen. De Nieuwe Groenmarkt heeft zich tot nu toe weten te onttrekken aan die ontwikkeling. Dat komt omdat bijna de gehele westkant van het pleintje een maatschappelijke bestemming heeft en de eigenaren van de panden daar winst niet als hun eerste oogmerk hebben. De Stichting Sint Vincentius van Paulo Haarlem is eigenaar van onder andere de panden van Stem in de Stad en het wijkcentrum. Het kerkgebouw en de ernaast liggende panden zijn eigendom van de RK. Parochie HH Antonius & Bavo. De oostkant van de straat bestaat vooral uit woongebouwen en enkele winkels. De bewoners en ondernemers zijn bijzonder betrokken bij hun woonomgeving. Zij omarmen de functie van wat vaak ‘de sociale boulevard’ van Haarlem wordt genoemd: omdat er ook een ruimte in de stad moet zijn voor mensen die met moeite een plek elders krijgen: daklozen, verslaafden en mensen met andere sociale problemen.
Er is dus sprake van een vermenging van functies en belangen die door de jaren heen een harmonieuze balans heeft gevonden. De Nieuwe Groenmarkt en haar directe omgeving is nu nog een rustige oase in de luwte van het centrum en het drukke winkelgebied. Bij de aangekondigde herinrichting willen bewoners, ondernemers en sociaal-maatschappelijke instellingen de waarden van deze plek juist versterken voorverbinding van mensen, vergroening en rust.
Wanneer bij de herinrichting het pleintje meer betrokken wordt bij het winkelgebied en het toeristisch centrum van de stad, kan de genoemde balans in gevaar komen. Bovendien dreigt een deel van de westkant van de straat haar sociale functie kwijt te raken. De Stichting Sint Vincentius van Paulo zal zijn panden niet snel verkopen en dat zal de functies die daarin nu worden uitgeoefend overeind houden. Maar het kerkbestuur wil de kerk en de omliggende gebouwen afstoten; verkoop of verhuur aan de hoogste bieder wordt aannemelijk. De kerk en de pastorie zullen dus zo goed als zeker een andere bestemming krijgen, waarbij het de vraag is of zij de open maatschappelijke functie zullen behouden, hoewel die - althans voor het kerkgebouw - nu in het bestemmingsplan is vastgelegd. Het ligt in de rede dat de gemeente daarop invloed wil uitoefenen. Maar het wachten is op een visie op deze en meer leegkomende kerkgebouwen in de stad.
Er is dus verandering op komst. De gemeente gaat in ieder geval het inmiddels autoluw gemaakte pleintje herinrichten. Komen er terrassen? Wordt het een fietsparkeerplek? Komt er meer groen en een plek om te spelen? Het is tijd om met alle betrokkenen ons te buigen over ideeën en oplossingen hoe we de waarde van dit bijzondere deel van de binnenstad kunnen bewaren, versterken en ontwikkelen.
De Nieuwe Groenmarkt is een straat en plein in de Binnenstad van Haarlem. De straat is een korte, maar brede straat en loopt van de Zijlstraat tot aan het Krocht. Aan de Nieuwe Groenmarkt staat de tussen 1843 en 1844 gebouwde Groenmarktkerk, een van de vier in deze straat te vinden rijksmonumenten. De Groenmarktkerk is de gebruikelijke aanduiding voor de Sint Antoniuskerk aan de Nieuwe Groenmarkt te Haarlem. Het is de op een na oudste thans nog Rooms-katholieke kerk van Haarlem. De kerk werd gebouwd in 1843 en 1844. Patroon van de kerk is de heilige Antonius van Padua. De kerk werd ontworpen door de Vlaamse architect Tieleman Franciscus Suys, die ook de Mozes en Aäronkerk (eveneens gewijd aan de heilige Antonius) in Amsterdam bouwde. De stijl is neoclassicistisch met een barokke inslag. Het toenmalige Ministerie van Erediensten stelde o.a. de eis dat deze kerk plaats moest bieden aan 2000 personen. Door deze eis is het oorspronkelijke bouwplan gewijzigd. De gevel is verbreed met kale bakstenen en de binnenzijde met een galerij zodat het gebouw uiteindelijk van een één- naar een driebeukige kerk is geworden. De tweede galerij is uiteindelijk in 1854 bijgebouwd.
[bron: Wikipedia]