… van de politiek
Wij willen graag dat de politieke partijen, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, maar ook daarna, zich rekenschap geven van de unieke en momenteel kwetsbare positie van de Nieuwe Groenmarkt en de Krocht. Maar ook van de potentie die het plein heeft voor verbinding, vergroening en rust.
… van de gemeente
Dat de gemeente in overleg gaat met instellingen, ondernemers en bewoners om de diverse doelgroepen een plek te geven in de vernieuwde openbare ruimte. Om met ons als betrokkenen in co-creatie de verbinding te maken tussen wat er binnen gebeurt en wat er buiten kan. Zoals de Omgevingsvisie 2045 zegt: ’Als we ook in de toekomst een inclusieve en sociale samenleving willen zijn, moeten we de sociale infrastructuur van de stad versterken. Om dit te doen heeft de stad voldoende ruimte nodig waar mensen elkaar kunnen ontmoeten – denk aan parken en pleinen – om sociale netwerken op te bouwen en te onderhouden.’ En verder: ‘ Haarlem heeft een eeuwenoude traditie van samenleven en zorgen voor elkaar. Om dit vast te houden gaan we de sociale netwerken in de stad versterken.’
Wij willen samen op zoek gaan naar een betekenisvolle inrichting van de publieke ruimte die mee kan bewegen met veranderingen in het gebruik. Niet via de weg van de inspraak, maar in co-creatie. Dus geef als stad de ruimte aan de omwonenden en de gemeenschappen rond de Nieuwe Groenmarkt om hier te experimenteren met initiatieven en activiteiten. Ontwikkel letterlijk ruimte voor een proeftuin middenin de stad!
… van medebewoners, instellingen en ondernemers
Dat wij samen optrekken om deze oase van rust een groener karakter te geven en de verblijfskwaliteit voor iedere gebruiker van de binnenstad te verhogen. Om zich medeverantwoordelijk te voelen voor onderhoud en beheer en veiligheid op het plein.
Het is een unieke kans voor Haarlem om te laten zien dat we een diverse stad zijn, waar juist ook in het centrum plek is voor zwakkere groepen in de samenleving, waar zichtbaar is dat de stad een verantwoordelijkheid neemt voor die groepen en die niet opoffert aan het faciliteren van toeristen en winkelend publiek.
…Samengevat:
doen we een oproep om te bewaren en versterken:
Het unieke karakter van deze plek als sociale boulevard en stadsoase. Hier laat Haarlem zien een ongedeelde en inclusieve stad te zijn waarin niet elke plek in het centrum een horeca- of winkelfunctie vervult. Koester de diversiteit van de Haarlemse gemeenschap en de rust die deze plek uitstraalt.
De kerk en omliggende gebouwen in hun functie voor maatschappelijk en cultureel gebruik. Koester (de geschiedenis van) deze eeuwenoude plek voor bezinning in onze 24/7 samenleving.
Het plein als publieke ruimte. Zorg voor een herinrichting die gebruik en participatie van bewoners, bezoekers en gebruikers mogelijk maakt en die de verbondenheid van de maatschappelijke instellingen en hun doelgroepen met de stad zichtbaar maakt. Koester ontmoeting en uitwisseling tussen bevolkingsgroepen.
De Nieuwe Groenmarkt is een straat en plein in de Binnenstad van Haarlem. De straat is een korte, maar brede straat en loopt van de Zijlstraat tot aan het Krocht. Aan de Nieuwe Groenmarkt staat de tussen 1843 en 1844 gebouwde Groenmarktkerk, een van de vier in deze straat te vinden rijksmonumenten. De Groenmarktkerk is de gebruikelijke aanduiding voor de Sint Antoniuskerk aan de Nieuwe Groenmarkt te Haarlem. Het is de op een na oudste thans nog Rooms-katholieke kerk van Haarlem. De kerk werd gebouwd in 1843 en 1844. Patroon van de kerk is de heilige Antonius van Padua. De kerk werd ontworpen door de Vlaamse architect Tieleman Franciscus Suys, die ook de Mozes en Aäronkerk (eveneens gewijd aan de heilige Antonius) in Amsterdam bouwde. De stijl is neoclassicistisch met een barokke inslag. Het toenmalige Ministerie van Erediensten stelde o.a. de eis dat deze kerk plaats moest bieden aan 2000 personen. Door deze eis is het oorspronkelijke bouwplan gewijzigd. De gevel is verbreed met kale bakstenen en de binnenzijde met een galerij zodat het gebouw uiteindelijk van een één- naar een driebeukige kerk is geworden. De tweede galerij is uiteindelijk in 1854 bijgebouwd.
[bron: Wikipedia]